Élelmiszercsomagolási innovációk

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

Amelyekből Eiler Olga tollából olvasható az alábbi válogatás.

A képekre, vagy ide kattintva galéria nyílik >>

SIG NATURE PACK    

Az italok innovációs versenyét 2002 óta rendezik meg. A versenyre 2017-ben 227 nevezés érkezett 33 országból. Az innovációs világverseny kategóriái: italok, csomagolás, marketing és fenntarthatóság. A nemzetközi versenyt három évenként rendezik és a díjakat 2018-ban adják át Kölnben az Anuga FoodTec kiállításon március 20.-án. A SIG NATURE PACK nevezése meggyőzte a zsűrit és az italok innovációs versenyen (Beverage Innovation Award 2017)  a „legjobb karton vagy tasak” kategóriában díjat nyert. A zsűri méltatása szerint: a SIG terméke a világ első aszeptikus kartoncsomagolása, amely utánnövő nyersanyagokból készült és dicséretes lépést jelent a környezetvédelem területén.

Fotó: SIG                                                                                                                                 

Jelölés lézernyomtatással                                                                                                             
Az 1978-ban alapított multinacionális Domino a jelöléstechnikában világszerte jelenlévő vállalat, amely minden ágazatban megoldásokat kínál a termékek jelölésére. Legújabb fejlesztési eredményük a gyümölcsök és zöldségek jelölésére alkalmazható, kiváltva a jelenlegi címkézést. Előzetesen felmérést végeztek, hogy a termelők, a szupermarketek, a csomagoló cégek és a kereskedők áttérnek-e a címkézés helyett az általuk kifejlesztett előnyös  lézernyomtatásra.

A zöldség és gyümölcs jelölése lézernyomtatással környezetkímélő és költségmegtakarítást eredményez. A kisméretű öntapadó címkék helyett a lézernyomtatás alkalmazása jelentős megtakarítást jelent, ezen kívül energia és CO2 emisszió csökkentést. Számos vállalkozás már elkezdte a technológia bevezetését, egy holland kereskedőcég és egy svéd szupermarket együttesen már elvégezte az eddigi legnagyobb kísérletet és már bevezették a bio-avokádóknál és az édesburgonyánál a lézerjelölést. Egy nagy brit kereskedő vállalat pedig a lézertechnika jóvoltából 10 tonna címkét és 5 tonna hordozópapírt tud megtakarítani évente. A DOMINO az élelmiszerek nyomtatásához megfelelő festékeket fejlesztett, amelyeket a legszigorúbb szabványok szerint megvizsgáltak.Fotó:Domino

Virsli vödörben

A német húsfeldolgozó vállalat a Metten az RPC SuperLift® műanyag vödrét választotta virsli csomagolásához, mivel így sokáig tartós marad, kezelése egyszerű, külső megjelenése az IML, szerszámon belüli címkézés, valamint az oxigén elleni védelem előnyös. Az ötféle virsli csomagolásához 4,6 literes polipropilén, 226 mm átmérőjű vödröt vezettek be, ezen kívül még Németország legkedveltebb borjú virsli variációit is, amelyet szintén nagy méretű csomagolásban forgalmaznak. A vödörhöz alkalmazott barrier-címke 9 hónapos eltarthatóságot tesz lehetővé, ennek érdekében a terméket 1½ órás autoklávozással kezelik. A késztermék, a vödör az autoklávozás után is kedvező megjelenésű és nem csak a virsli jó ízét őrzi meg, hanem a valódi roppanós tulajdonságát is. A húsfeldolgozó legfontosabb célcsoportjai, vevői a nagy csomagolásra a húsnagykereskedők, a büfék és az élelmezés szolgáltatók. Minden végfelhasználó profitál a műanyag-csomagolás előnyeiből: a vödör széle nem sérülékeny, könnyen nyitható és visszazárható, a vödör csekély súlya és fogantyúja révén könnyen szállítható, valamint mindenkor jól halmazolható.   

A vödrök előnye még, hogy akár gyártáskor akár felhasználás után kevesebb helyet foglalnak, mint a fémcsomagolások, mindez raktározási terület és szállítási megtakarítást eredményez. A Metten hústermékek Németországban vezető helyen állnak. A virsli értékesítése rövid idő alatt növekedett, ami azt jelenti, hogy a virsli és a vödörcsomagolás jól összeillenek.                                                              

                                                                                                                                                             
Fotó:Metten               

Újratölthető kávékapszula
                                                                                                                                                                            
Az Aarts Plastics és a Bluecup a kávékapszulák töltéséhez és újratöltéséhez egyedülálló innovatív megoldást fejlesztett, amely a Nespresso kávéfőző gépekhez előnyösen használható. Az volt a cél, hogy a kávé íze ugyanolyan kellemes, ám a környezet számára is előnyös legyen, és saját őrlésű vagy őrölt kávéval lehessen használni. A felsorolt feltételek alapján a szabadalmazott „Bluecup” megoldást fejlesztették, amellyel a tökéletes eszpresszó kávé készítése forradalmasítható. Az Aarts Plastics fejlesztői megállapították, hogy a kapszulának újrahasználhatónak és mosogatógép állónak kell lennie. A fejlesztők egy egymásba csavarható szerszámot készítettek, amellyel a kávéval megtöltött kapszulát le lehet zárni. A kapszulát egy kettős fröccsöntőgéppel gyártják és 100-szor lehet újra használni, a kávéfőzőben pedig a megfelelő zárás érdekében gumitömítés van. A töltés rendkívül egyszerű, ehhez egy speciális kanalat fejlesztettek. A „Bluecup” 99-szer környezetkímélőbb, mint a megtöltött kapszulák. A kávéfőzéshez a vevő saját maga választhatja a kedvező árú és márkájú kávét.


Fotó: Bluecup

A www.bluecup.nl honlapján illetve a legnagyobb videomegosztón (https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=PqQZ-ofgRic) látható a „Bluecup” működése.

Alumíniummentes fólia

A vevő számára fontos a csomagolt élelmiszer eltarthatósága, amely a záróképességtől függ. A csomagolófólia megfelelő záróképességét a gyártók a kombinált fóliák alumíniumrétegével érték el. A Mondi Extrusion Coatings fejlesztési eredménye a flexibilis alumíniummentes műanyag csomagolófólia, amelyet élelmiszercsomagolásokhoz ajánlanak.
A Mondi szakemberei alternatív megoldást fejlesztettek műanyag záróréteg alkalmazásával, amely kiváló védelmet és hosszú eltarthatóságot eredményez az élelmiszereknél. Mivel a fólia fémmentes ezért a csomagolt termék ellenőrzéséhez a gyártósoron fémdetektorokat lehet alkalmazni. Az alkalmazott speciális polimer jóvoltából csökkenthető a hegesztési hőmérséklet és így az energiafelhasználás is csökken. A kisebb hegesztési hőmérséklet még a töltőgép hatékonyságát is kedvezően befolyásolja.
A fólia alkalmazási területe széles, mint például szárított élelmiszerekhez, de még a liofilizált kávéhoz is, ahol az oxigénnel szembeni záróképesség fontos. A fóliát tudják easy-opening és lézerperforációval is szállítani.      Fotó:  Mondi

DuPont csomagolási innovációs verseny 2017
A Csomagolóipar számára a legfontosabb feladatok a fenntarthatóság és a globális kihívások megoldása. A DuPont csomagolási innovációs versenyt 2017-ben 29-ik alkalommal rendezték meg. A nemzetközi verseny a legrégebbi amely folyamatosan, évről-évre függetlenül működik és megítéli a szakterületen az innovációkat, az új anyagokat, technológiákat és a dizájnt. A 2017-es évben l50 nevezés érkezett 24 országból. A Verseny győztesei közül a legnagyobb (Diamond Award) a gyémánt díjat a Fritz ™ Water Vest (Víz mellény) nyerte el. Ezen kívül még öt gyémánt, kilenc arany és hat ezüst díjat ítélt meg a zsűri.

Fritz ™ Water Vest  (Fritz ™ vízhordó mellény)
A Solutions Inc. USA  gyémánt díjat kapott a 29-ik DuPont Awards Csomagolási Innovációs Versenyen a Fritz™ Water Vest, megvalósításáért. A győztes nevezés a fejlődő országok számára egy egyszerű, de nagyszerű csomagolási megoldás az ivóvíz szállításához. Az embereknek a vízért sorba kell állniuk és alkalmatlan edényekben azután a fejükön vagy a kezükben viszik a vizet. A víz elszennyeződhet, az emberek pedig kimerülnek. A Fritz™ Water Vest, segítségével egy ember 10 liter vizet tud biztonságosan és higiénikusan szállítani. A teher kedvezően eloszlik a testen az elő és hátoldalon és maga a mellény nem nehéz. A mellény innovatív relatív új szerkezeti anyagokból készült, többrétegű nylon amely a környezeti viszonyoknak, a szárazságnak is megfelel és penészképződés elleni adalékot tartalmaz.
A mellény a modern  csomagolástechnika innovatív alkalmazása, amellyel megoldható a veszélyeztetett embercsoportok vízzel való ellátása.     

Fotó: Solutions Inc. USA                        

                                   
 

 
Hirdetés
Főoldal

Eseménynaptár

március 2018
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Aktuális események

Nincs esemény

Állásbörze

Nincs aktuális állásajánlat.
Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.
Nyomdavilág Online

On-line felhasználók

Oldalainkat 34 vendég böngészi

Szótár

Céginformációk


Hírlevél feliratkozásFree Joomla Templates by JoomlaShine.com