Csomagolási újdonságok

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

Kiss Rozália válogatott a közelmúlt csomagolási újdonságaiból.

Többutas popcorn csomagolás


A popcorn rajongó mozinézők számára kínálnak fémvödörben pattogatott kukoricát.  A többutas csomagolás gyártója a Fosko a szokatlan megoldáshoz IML címkét használ, amelyen 3 lehúzható kupon van a háromszori újratöltéshez. A vödör ezután új életet kezd, tetszőleges tárolóként, vagy a felhasználó kreativitására bízva bármilyen alkalmazásban.

Fémes hatású mesterkeverék műanyagokhoz


A Gabriel-Chemie Flowing Metalics márkanéven a Schlenk Metalic Pigments nagyon finom pigmentjével új mesterkeverék sorozatot fejlesztett ki, amely a selymes, fényes, homogén műanyag felületet eredményez. A felhasználók 10 elegáns színből álló színminta alapján választhatnak. Ez a megoldás kiválóan alkalmas a korszerűtlen fémgőzölt csomagolások helyett, hiszen így a felületnemesítés egy lépésben történik, ami nagyban leegyszerűsíti a logisztikát. A mesterkeverékek élelmiszer csomagolásokhoz is használhatók és a fémes hatású felület akár tovább dekorálható lézerrel.

Digitális nyomtatással készült boroskartonok


Ma már a csomagolások minden területén alkalmazzák a digitális nyomtatást, a Schumacher Packaging boros gyűjtőkartonokat gyárt digitális technikával már akár 500 db-os szériák esetén is. A digitális nyomtatás minőségben közelít az ofszethez, és nem drágább mint a hagyományos flexo nyomtatás, mivel nincsenek klisé költségek. A nyomaton a sorozatszámot és a vonalkódot is fel lehet tüntetni. A kartonok Durst nyomdagépen élelmiszerekhez is alkalmazható vizes bázisú digitális nyomdafestékkel készülnek.
 
Promóciós díjat nyert világító Coca Cola címkék


A világító diódákkal való nyomtatás technológiáját (OLED) az Inuru fejlesztette ki és szabadalmaztatta is az eljárást. A Coca Cola számára gyárt világító címkéket a Karl Knauer az Inuru közreműködésével. A play jel megnyomásával kezd el világítani a címke. Az OLED egy néhány nanométer vastagságú félvezetőkből álló fényforrás, amely teljes mértékben nyomtatható minden elektronikai komponensével együtt. Az OLED technológia a csomagolásban nemcsak smart, de zöld megoldás is, mivel a papír címke teljes mértékben reciklálható vagy akár komposztálható is, a hajszálvékony konstrukcióhoz felhasznált minimális anyag jelenléte nem zavaró.
 
RFID tárolókhoz


A Schreiner ProTech tárolók jelölésére fejlesztette ki az RFID Dista Ferr ESD Long Range címkéket. Az ipar 4.0 követelményeinek megfelelő gyártáshoz elengedhetetlen az intelligens RFID alapú tároló-menedzsment. Az új fejlesztést a március 13-15. között Stuttgartban megrendezésre kerülő Logimat kiállításon mutatja be a cég a nagyközönségnek. A korszerű moduláris gyártást csak egységes RFID koncepcióval lehet megvalósítani. A klasszikus szériagyártásnál az alkatrészeket a kanban rendszerben vonalkóddal jelölik, a vonalkódot tartalmazó kártyát a tárolóba illesztik. Ez a logisztikai rendszer azonban körülményes, és sok hibalehetőséget rejt magában. A jövő megoldása az RFID-val felszerelt tároló, amely pontos leolvasást, hibamentes sarzskövetést tesz lehetővé, garantálja az optimális göngyöleg menedzsmentet, és valósidejű információt ad a készletről. A fejlesztésnél nagy kihívást jelentett a sokféle tároló méret és a tárolók anyaga, amely elektrosztatikus feltöltődés ellen védett ún. ESD, mivel ezeken a hagyományos RFID címkék nem megfelelően működtek. Az új címke antisztatikusra van tervezve, és 7 m lézer hatótávolságra, ami lehetővé teszi nagyobb távolságról is a leolvasást a gyártásban és a logisztikában és mobiltelefonról a vevők számára.

Ketchup flakon


Melegen tölthető PP flakont gyárt a Greiner Packaging a német Develey cég számára. A lengyel piacra gyártott flakonok könnyűek, törésbiztosak és jól védik a terméket az oxigéntől. A melegen tölthető innovatív csomagolás nagy konkurenciája az üvegpalacknak. Az ún. Kavoblow módszer tobábbfejlesztésével az egylépcsős nyújtvafúvásnál sikerült a ciklusidőt lerövidíteni. A multi barrier azaz MBT technológiának köszönhetően a csomagolás oxigénzárása nagyobb, a termék sokáig eltartható konzerválószer hozzáadása nélkül. A PP flakonok hőstabilitása nagy, ezért alkalmasak a melegen töltésre.

 
Hirdetés
Főoldal

Eseménynaptár

február 2018
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Aktuális események

Nincs esemény

Állásbörze

Nincs aktuális állásajánlat.
Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
Nyomdavilág Online

On-line felhasználók

Oldalainkat 44 vendég böngészi

Szótár

Céginformációk


Hírlevél feliratkozásFree Joomla Templates by JoomlaShine.com