Szállítói csomagolások a digitalizált logisztikában

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

A Fraunhofer IML kutatói vizsgálták a szállítói csomagolások jövőjét, mivel a digitalizáció átformálja a logisztikát, kihatással van a szállítói csomagolások kialakítására, funkciójára és a designra is.

Jelenleg a szállítói csomagolások kb. 2/3-a hullámpapírkarton. A hullámpapírlemezből készült szállítói csomagolások sokféle konstrukciós kialakítási lehetőségét továbbra is kedvezően ki tudják használni.

Az egyértelmű, hogy a csomagolási koncepciót a digitális váltáshoz kell igazítani, de milyen a 4.0-nak megfelelő szállítói csomagolás? Milyen technikai fejlesztések meghatározók ezen a területen, és mit kell teljesíteni a szállítói csomagolásoknak a digitalizált logisztikában?
A robotok és önvezető járművek nemcsak az utcákat, de a városok légtereit, nagy ipari területeket, logisztikai raktárakat is meghódítják. Ezeknek a rendszereknek a legtöbbje azonban még tesztelés alatt van, így a szállítói csomagolásokra nem lehet befolyással.

A drónokkal történő csomagszállítás sem lesz tömeges méretű. Függetlenül attól, hogy hogyan történik a szállítás, információt kell szolgáltatni az áru állapotáról a szállítás során. Olyan érzékelőkre van igény, amelyek informálnak a szállítás során fellépő terhelés módjáról és hatásáról. A csomagolásba integrált érzékelő olyan fizikai adatokat tud mérni, mint a nyomás, gyorsulás, a csomag rázkódása a járműben, ezen adatokat a központnak továbbítja, és a csomag sértetlenségét is ellenőrzi. Ideális esetben a küldőt is értesíti, és a sérült csomagot nem is szállítja ki.

Az áru fajtájától függően és speciális igények alapján az érzékelőkkel GPS pozíciót, fényt, hőmérsékletet, légnedvességet lehet beállítani. A valós idejű figyeléssel az adatokat a láncban egy felelős személynek adják át és igény szerint tanúsítják az áru korrekt kezelését. Az intelligens szállítói csomagolások biztosítják a teljes szállítói láncban a hatékonyságot.
Az automata azonosítási technikák (Auto-ID) mellett az érzékelők az intelligens csomagolás fontos részei lesznek. Az Auto-ID technikák egyike az RFID már több mint 10 éves. Habár a költségek csökkentek, a logisztikai szakértők szerint még nem jött el az RFID ideje.

Áruküldésnél az RFID nagy előnye az érintés nélküli automata azonosítás. A digitális váltásnál az RFID egy önvezérlő anyagáramot tesz lehetővé. RFID címkékkel az információk bekerülnek az irányítási folyamatba, az áruk, mint moduláris tárgyak beágyazódnak az értékteremtő láncba. A hullámpapírkarton csomagolásoknál az elektronikus információk felvitelének módját állandóan fejlesztik, az RFID adathordozók költsége is tovább csökken, növelve ezzel a technológia esélyeit. 

A Near-Field-Communication (NFC) technológia rádiófrekvenciás elveken alapul, rövid hatósugarú, 5-10 cm, mobiltelefonok és tabletek használatára van tervezve. A rövid hatósugarú adatátvitel miatt a jövőben az NFC nem releváns a logisztikai folyamatoknál.

A szállítói csomagolásoknál ma a vonalkód a szokásos azonosító.  Ígéretes Auto-ID technológia az ujjlenyomat szerinti azonosítás, amelynek elvét át lehetne vinni a szállítói csomagolásokra. A papír véletlenszerű, egyedi szálszerkezete lenne az azonosító, amely egy költségkímélő termékazonosítóként szolgálna. Egy nagy felbontású szkennerrel a hullámpapírkarton csomagolás felületén a jellegzetes papírszerkezet regisztrálásra kerülne egy adatbankban és egy későbbi időpontban regisztrált eredménnyel összevetve egyértelműen azonosítaná a terméket. Így a szállítói csomagolásokon elhelyezett címke fölöslegessé válna, ami az online kereskedelemben nagy megtakarításokhoz vezetne, és a reciklálást is egyszerűbbé tenné. Az ujjlenyomat technológia még kezdeti stádiumban van, de a papír alapú szállítói csomagolások esetében nemcsak gazdasági, hanem környezeti szempontból is nagy előrelépést jelentene.

Kiss Rozália

 
Hirdetés
Főoldal

Eseménynaptár

február 2018
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Aktuális események

Nincs esemény

Állásbörze

Nincs aktuális állásajánlat.
Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
Nyomdavilág Online

On-line felhasználók

Oldalainkat 73 vendég böngészi

Szótár

Céginformációk


Hírlevél feliratkozásFree Joomla Templates by JoomlaShine.com